Турски Парламент: Во војска шест месеци наместо 12

Среда, 26 Јун 2019 | Прочитано 128 пати.

Турскиот Парламент ратификуваше нов Закон за воена служба, со кој се намалува периодот на воениот рок за половина, јави Анадолија.


Вкупно 335 пратеници го одобрија Законот во Парламентот, кој брои вкупно 600 пратенички места, 17 пратеници гласаа против, а двајца беа воздржани.


Новиот Закон го намалува периодот на воената служба од 12 на 6 месеци, како и ослободувањето од воениот рок со плаќање како перманентна одредба.


Според новиот Закон, од турските граѓани ќе се бара да минат едномесечна воена обука, а потоа ќе бидат ослободени од служење на воениот рок за останатите пет месеци со плаќање на 31.000 турски лири (5.371 долар).

[назад]
loading...
Коментари