Во Хрватска врнеше кал

Вторник, 17 Апр 2018 | Прочитано 252 пати.

Во изминатите 24 часа на задарското подрачје врнело валкан, каллив дожд кој најмногу траги оставил на возилата, балконите и контејнерите.


Поради циколонот на Средоземјието се повлекува влага, а ветровите носат песок од Сахара, велат од Државниот хидрометеоролошки завод во Хравтска.


Валканиот дожд всушност донел вистински кал.


zadar1


Ваков дожд се очекува да врне и денеска, па Хрватите ќе мора да причекаат со чистење на автомобилите.


Задарскиот метеоролог, Душко Краљев рекол дека ова не е првпат облаците да донесат песок од Африка.


zadar2


-Станува збор, како што вели тој, за циклон кој во својот вртлог повлекол прашина од Сахара, ја кренал во воздух, а потоа ја истресол во Хрватска. Така се добило дожд полн со африканска земја, всушност тоа е повеќе песок, но во комбинација со дожд се добива кал – рекол Краљев.

[назад]
loading...
Коментари