Следуваат обилни дождови, фармерите да реземат превентивни мерки за обезбедување на посевите

Понеделник, 13 Мај 2019 | Прочитано 856 пати.

После најавaта на УХМР за обилни врнежи од дожд кои ќе траат до крајот на оваа работна недела односно од 12-ти до 17-ти мај, Општина Струга објави предупредување во кое се вели дека временските услови можат да предизвикаат проблеми со пролетните култури, тутунските култури и другите земјоделски активности. Исто така, условите ќе бидат тешки и за пчелари.

„Се молат сите фармери да се грижат и да преземат превентивни мерки за обезбедување на посевите, пластениците и други конструкции.Се препорачува да се исчистат каналите за вода за да се овозможи брза и полесно повлекување на водата од обработливо земјиште.“ – стои во предупредувањето.


Извор:Strugaonline

[назад]
loading...
Коментари