Пендаровски даде поддршка за пропорционален изборен модел со отворени листи

Сабота, 08 Јун 2019 | Прочитано 124 пати.

Претседателот Стево Пендаровски ја поддржува иницијативaтa на неколку политички партии, доставени во изминатиот период до неговиот Кабинет, за реформа на изборниот модел преку измена на Изборниот законик, а во насока на создавање на пропорционален изборен модел со отворени листи и намалување на бројот на изборни единици на територијата на Република Северна Македонија.


Претседателот Пендаровски ги повикува политичките партии, и од власта и од опозицијата, да ја разгледаат можноста за реформа на изборниот модел преку измена на Изборниот законик и со политички консензус да се постигне договор за пропорционален изборен модел со отворени листи, каде граѓаните ќе имаат можност да избираат не само политички партии, туку и поединечни кандидати.


Поаѓајќи од неговите заложби во изборната програма, претседателот Пендаровски смета дека во Република Северна Македонија треба да има помал број на изборни единици, без праг или со минимален праг на потребни гласови, а во функција на проширување на политичкото претставување во Собранието на Република Северна Македонија.


Извор: Радио Слободна Европа


 

[назад]
loading...
Коментари

Македонија