Тутунопроизводителите бараат повисоки откупни цени

Среда, 14 Март 2018 | Прочитано 89 пати.

Тутунопроизводителите бараат од откупувачите за 20 проценти да ги зголемат откупни цени по класи и типови на тутун за реколтата од 2018-та година, заради зголемените трошоци за производството и подобриот квалитет на родот.


Годинава тутунарите се задоволни од проценката на квалитетот на тутунот и од зголемувањето на субвенцијата.


Според нив со поголемите субвенции за повисоките класи ќе се зголеми и квалитетот со што ќе стимулира и производството на поквалитетен тутун кое ќе им донесе поголема финансиска поддршка од државата.


Ланската реколта беше откупена по просечна цена од 217,5 денари по килограм, а сега тутунарите бараат просечната цена да биде 244 денари.


Издавањето евидентни листови, или таканаречените бели картони за новата реколта е до крајот на март, а според законот до 10 април треба да бидат склучени и договорите со монополите.


Извор:МРТ

[назад]
loading...
Коментари

Македонија