Кина ја покрена својата флота - морнарица поради која американскиот адмирал даде итно предупредување

Сабота, 14 Апр 2018 | Прочитано 271 пати.

Кинескиот претседател Си Џинпинг ја покажа целата моќ на кинеската морнарица на досега најголемите морнарски смотри во историјата на таа земја.


Џинпинг одржал смотри со вкупно 48 воени бродови, 76 авиони и повеќе од 10.000 војници и морнари во Јужното кинеско море, кои се инаку предмето на територијален спор меѓу Кина и нејзините соседи.


Кина веќе две децении гради морнарица „сина вода“ која би била способна да прокетира сила во Индискиот и Тихиот океан, кој го окружуваат кинеските економски интереси во Африка, на Блискиот исток и југоисточна Азија.


Адмиралот Хари Хаирс, командант на американската пацифичка команда, во февруари го предупредил Конгресот дека „импресивен развој на кинеската војска наскоро може да ги предизвика САД“.


[назад]
loading...
Коментари