Најголемиот тепих од свежи лалиња во светот изложен во Истанбул

Сабота, 21 Апр 2018 | Прочитано 343 пати.

Во рамките на тринаесеттиот по ред Фестивал на лалето кој секоја година во месецот април се одржува во Истанбул, на плоштадот Султанахмет, во историскиот дел на метрополата во кој се наоѓаат познатите историски знаменитости како Аја Софија и Сината џамија, Општината на градот го изложи најголемиот тепих од свежи лалиња во светот.


Тепихот има површина од 734 метри квадратни и е сочинет од 565 илјади разнобојни лалиња, целосно од домашно производство, и го красат мотиви од турското традиционално килимарство. Бројката 565 ја симболизира годишнината од освојувањето на Истанбул од страна на Османлиите.


[назад]
loading...
Коментари