Но, неговата самодоверба почнала да расте откако на 21-годишна возраст направил операција при која му го отстраниле бенигниот тумор на хипофизата поради кој и растел толку многу. По операцијата неговата висина не стагнирала, па токму тоа и предизвикало тој да почне гордо да се движи низ својот живот.Работите за него целосно се смениле кога се запознал со 21-годишната Еви Медеирос. Како што вели тој, се заљубил во неа истиот момент кога прв пат ја здогледал. Но, она што е најинтересно кај неа е што таа е висока само 152 сантиметри. Тој вели:


„Нашиот љубовен живот е нормален. Ние се адаптираме. Кога лежиме, сите сме со иста висина.“


Медеирос има среќа да има татко кој целосно ја прифаќа висината на нејзиниот сопруг. Тој дури и се шегува за целата работа, велејќи:


„Ќерко, ти реков да си најдеш маж, голем маж. Но, ти претера.“Овој пар е доказ дека за љубовта навистина не постојат никакви граници. Без разлика на висината, годините, или пак бојата на кожата, љубовта може да се најде дури и во најнеобичните комбинации. Силва и Медеирос се пресреќни што имале можност да се запознаат и да почнат да го делат нивниот живот, а во моментов тие се обидуваат и да го прошират нивното семејство.